Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Share on Social Media

Usluge
Flag Counter

- RELAKS MASAŽA

- SPORTSKA MASAŽA

- PARCIJALNA MASAŽA

- MASAŽA ZA TRUDNICE

- MASAŽA STOPALA

Istorija masaže

Drevno umeće pružalo je svoje blagodeti vladarima svih vremena. Prvi put se pominje u kineskim zapisima "Nei Jing", koji datiraju iz 2700. godine pre nove ere. Indijske knjige opisuju masažu 1800 godina pre Hrista, kao trljanje koje se preporučuje za ozdravljenje tela. U brojnim egipatskim, persijskim, japanskim i kineskim spisima pominje se njena korisnost i dobrobit za telo, um, emocije i dušu. Kasnije se masaža sve više razvijala, pa je u XIX veku profesor Per Henrik razvio sopstvenu tehniku nazvanu "Švedska masaža".

Klasična masaža je umetnost dodira, obuhvata različite tehnike masaže muskulaturnog i vezivnog tkiva. Koriste se izabrana ulja i kompozicije za delove tela kao i celog tela, individualno i po potrebi klijenata.

Klasične masaže deluju pozitivno kod različitih zdravstvenih problema i mogu da daju impuls lečenja obolelom tkivu, kao na primer kod problema ukrućenih zadebljanja i napetosti mišićnog tkiva. Ciljni organ je koža, potkožno vezivno tkivo mišića i kostiju. Masaža je, u daljem smislu, jedna od najstarijih metoda lečenja čovečanstva.

Franc Kirhberg (Franz Kirchberg) je u svojoj knjizi "Masaža i lekovita gimnastika" (1926.) izneo tezu da svako ljudsko biće instiktivno pritiska natečeno bolno mesto svoga tela, pokušavajući kroz pritisak i trljanje ublažiti bol, tako se to instiktivno sredstvo koristi u lečenju od pamtiveka.

KIČMENI STUB I NJEGOVE FUNKCIJE

Mnogim sistemima masaže u centru pažnje je kičma, tj. na nju se najviše daje akcenat. Takođe, u mnogim sistemima vežbanja, pogotovu istočnim, akcenat je na zdravlju mobilnosti i elastičnosti kičme. Da li je stvarno kičma toliko važna? Da li je stvarno stub života? Razmotrimo sada neke osobine kičme i njenu funkciju u fizičkom telu, da vidimo da li je sa pravom najvažniji deo našeg tela.

Snaga i podrška

Kičma svojom građom i oblikom obezbeđuje snagu i podršku čitavom telu. Grudni deo je zadužen za obezbeđivanje snage i stabilnosti čitavog tela. Pokreti tog dela kičme su ograničeni samo na savijanje napred bez mogućnosti rotacije. Lumbalni deo nosi većinu težine tela, od pokreta ima mogućnost rotacije i savijanja napred-nazad.

Kičma, njena mobilnost i njena zakrivljena građa, uz prisustvo mišića i tetiva, obezbeđuje našem telu najidealniji raspored težine i ima mogućnost da adaptira naše telo u različitim situacijama (dizanje teškog tereta, višak kilograma, trudnoća...). U takvim situacijama zakrivljenja kičme se menjaju i adaptiraju trenutnoj situaciji, kako bi se obezbedio telu balans, pomerajući mu centar gravitacije u optimalni položaj.

Pokret

Komplikovana građa kičme sa pratećim tkivima (ligamenti, mišići i tetive), dopušta telu da vrši pokrete kao što su: savijanje unapred, unazad, na stranu, izvijanje i rotiranje. Vratni deo kičme je odgovoran za savijanje, okretanje i rotacije vrata i glave, čineći ga najmobilnijim delom kičmenog stuba.

Zaštita nerava

Kičmeni stub pruža pouzdanu zaštitu nerava i kičmene moždine, bez kojih ljudska bića, kao i svi kičmenjaci, ne bi mogli da funkcionišu, pošto impulsi koji prolaze kroz njih kontrolišu funkcionisanje svih naših organa. Raspored i način povezivanja pršljenova, ligamenata i mišića, stvaraju slojevitu zaštitu ne bi li što bolje zaštitili kičmenu moždinu i nerve i sprečili njihovo povređivanje.

Zaštita organa

Grudni pršljenovi su tako građeni da omogućavaju pripijanje rebara na sebe, koji okružuju i štite vitalne organe. Grudni koš je građen iz grudne kosti, 12 pari rebara i 12 grudnih pršljenova. Prvih 7 rebara se prihvataju na grudnu kost, sledeća 3 rebra su vezana hrskavicom za njih, dok su poslednja 2 slobodna tj. samo su vezani za kičmu. Takva građa mu obezbeđuje veću elastičnost u odnosu kakva bi bila da su sva rebra fiksirana. Prednosti toga se ogledaju u većoj pokretljivosti dijafragme i dodatnog mesta za širenje pluća, samim tim se olakšava proces disanja. Grudni koš, takođe, čuva dijafragmu, pluća i srce.

Snabdevanje krvi

Pršljenovi su građeni od dovoljno koštane zapremine da proizvode crvena krvna zrnca i da skladište minerale u svom šupljem delu tela, poznatom kao koštana srž. Postoje dve vrste koštane srži, crvena i žuta (nastaje od crvene prilikom starenja). Crvena je zadužena za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, trombocita i belih krvnih zrnaca, dok žuta koštana srž sadrži velike količine ćelija masti i proizvodi manje količine belih krvnih zrnaca.


RELAKS MASAŽA

Poklonite sebi nezaboravan osećaj opuštanja i zadovoljstva uz Relaks masažu. Ova masaža ima za cilj potpunu relaksaciju celog tela. Prilikom ove masaže tretira se celo telo, a posebna pažnja posvećuje se refleksogenim zonama, čime se postižu energetski balans, potpuna harmonizacija i revitalizacija organizma.


SPORTSKA MASAŽA

Sportska masaža je poseban tip masaže koji se preporučuje, kako profesionalnim sportistima tako i rekreativcima, kao i svima čije je telo izloženo većim naporima.

Zagrevanje i opuštanje tkiva, poboljšavanje cirkulacije, poravnavanje mišićnih vlakana i ubrzavanje izbacivanja mlečnih kiselina iz organizma, razlog su za primenu sportske masaže. Naša je terapija posebno delotvorna prilikom saniranja sportskih povreda (povrede mišića i tetiva, distorzije, luksacije itd.), kao i znatnog ubrzavanja procesa rehabilitacije.


PARCIJALNA MASAŽA

Parcijalna masaža se primenjuje na zahtev klijenta i odnosi se na tretiranje određenog dela tela (ruku, nogu, stopala, leđa, glave), sa ciljem da se masirani deo tela dodatno opusti, i da se samim tim omogući skladno funkcionisanje kompletnog organizma.


MASAŽA ZA TRUDNICE

Masaža za trudnice je poseban tretman prilagođen individualnim potrebama svake žene. Prilikom tretmana vodi se računa o tome da se tretiraju oni delovi tela koji trpe najveće napore u određenom periodu trudnoće, kao i oni u kojima se osećaju bolovi. Ova masaža izuzetno povoljno utiče na psihofizičko stanje žene i vraća preko potrebnu energiju telu, kako bi se uspešno prilagodilo brojnim promenama koje se dešavaju u trudnoći. 


MASAŽA STOPALA

Naša stopala su prijemnici energije iz Zemlje (njenog magnetizma), koju životom u urbanoj sredini vrlo slabo koristimo jer smo obućom, betonom i asfaltom odvojeni od nje. Najbolji efekti su kada smo u mogućnosti da hodamo bosi jer tada "upijamo" energiju iz tla i podižemo nivo energetskog potencijala našeg organizma (našu auru).

Stopala uz kičmu podnose najveći teret s obzirom na to da celokupna težina tela leži na njima i zbog toga zahtevaju da im pružimo odgovarajuću negu i pažnju. Međutim, najčešće to nije slučaj već ih naprotiv još više opterećujemo nošenjem neudobne obuće.

Možda niste znali da su naša stopala ogledalo stanja našeg organizma tako da sve promene na njima – plikovi, žuljevi, mladeži, pojedini deformiteti, govore o stanju pojedinih organa, oboljenjima i drugim problemima same osobe. Jedan od najčešćih problema do kojeg dovode energetske blokade u organizmu povezan je i sa krvotokom, a manifestuje se hladnim stopalima, često i bolnim, zgrčenim. Stimulacijom pojedinih tačaka (zona) na tabanima deluje se na uspostavljanje normalnog energetskog toka, na organe i žlezde ljudskog organizma, efikasno otklanjajući tegobe, bolna stanja i pojedine bolesti nastale usled blokirane energije i nagomilanih toksina u organizmu. Svaka tačka (zona) se stimuliše nekoliko minuta kružnim pokretima palcem, pritiskanjem, kao i pokretima poglađivanja uz blagi pritisak. Najbolji efekti su kada je klijent u ležećem položaju i potpuno opušten, jer tada energija oslobođena ovim tretmanom nesmetano cirkuliše kroz meridijane. Prilikom tretmana dešava se da su pojedine tačke bolne na dodir, što nam je signal da je određeni organ ili žlezda u neravnoteži, ili možda već zahvaćen nekom bolešću. Na stopalima je, takođe, moguće opipati male kristale koji su fizička manifestacija energetskog zakrečenja ili nagomilavanja toksina koje je neophodno razbiti da bi energija nesmetano strujala kroz meridijane u našem organizmu i da bismo sačuvali zdravlje i vitalnost.